Når du igangsætter et projekt, har du et mål, ikke?
Og du har også et målepunkt – så I kan se, om I realiserer de ønskede gevinster.
Én af de typiske måder at måle på er med såkaldte KPI’er (Key Performance Indicators), som er konkrete målepunkter, der indikerer, om du er på vej mod dine gevinster. Altså et nøgletal, der siger noget om, hvordan det går med et projekt eller i virksomheden, fx inden for salg eller økonomi.
Eksempler på KPI’er kunne fx være:
Kundetilfredshed stiger med X%
100 nye leads til det nye produkt
Rejseafregning indtastet i app
I mange år har KPI’er domineret som måden, man måler de delresultater, et projekt giver. Men det er også blevet diskuteret, hvor brugbare KPI’er egentlig er til det.
Udfordringen med KPI’er
Der er flere udfordringer med at bruge KPI’er som målepunkt.
Udfordring #1:
Oftest måler vi først på KPI’er sent i forandringen eller i driften. Derfor kan vi risikere, at vi ikke tilpasser os i tide, hvis vi er på vej i den gale retning.
Udfordring #2:
KPI’er er i sin natur kvantitative og de efterlader ikke meget plads til nuancerede, kvalitative aspekter af performance. Fx siger KPI’en ”du skal nå x antal opkald pr. uge” ikke noget om, hvorvidt det er smart eller skidt for forretningen, at en sælger ringer til mange kunder i løbet af ugen.
Udfordring #3:
For den enkelte medarbejder er den største udfordring ofte, at KPI’erne ikke gør det tydeligt, hvad den enkelte skal gøre anderledes i morgen i forhold til i dag.
Så hvad kan du gøre i stedet for? Du kan bruge KxI’er.
Hvad er KxI’er?
KxI’er er en paraplybetegnelse for andre målemetoder end KPI’er. Vi skifter P’et for ‘Performance’ ud med et andet bogstav, fordi vi måler på noget andet end, hvordan det går med tallene.
Her er et par eksempler:
KBI - Key Behavior Indicators (adfærdsændringer)
KAI - Key Attitude Indicators (mindset)
KVI - Key Value Indicators (kerneværdier)
Alle tre er måder, du kan måle på, om I er på rette vej mod jeres ønskede gevinster.
Og alle tre har den fordel, at du kan måle på, hvordan det går i forandringen tidligere i processen, end med KPI’erne.
Lad os se nærmere på de tre typer af KxI’er, hvoraf den første nok er den mest brugte.
KBI - Key Behavior Indicators
Med KBI’er måler du på adfærden hos fx medarbejdere eller kunder.
Her er det afgørende, at det er tydeligt og konkret, hvad det er for en adfærd, du måler på. En tommelfingerregel er, at adfærdsmålet skal være så konkret, at det kan bestå ‘videotesten’. Altså at du (rent teoretisk) kunne sætte et videokamera op, filme adfærden og på optagelsen se, om målgruppen udfører den ønskede adfærd.
For at det kan lade sig gøre, må ledelsen være enormt konkrete, når de formulerer adfærdsmålet.
Her ser du et par eksempler på, hvorfor det typisk går galt:
Eksempel 1:
Ønsket adfærd: Vi handler miljøbevidst.
Her kunne reaktionen være: “Jo, det er der da ingen, som er uenig i … og hey, jeg er da megagrøn og miljøbevidst i mit daglige arbejde, så jeg er der allerede.”
Et bedre adfærdsmål: Her i virksomheden bruger vi krus, som kan vaskes op - og aldrig plastikkopper
Eksempel 2:
Ønsket adfærd: Vi prioriterer sikkerhed.
Her kunne reaktionen være: “Det er også vigtigt, og det fokuserer jeg da altid på.”
Et bedre adfærdsmål: Vi bærer altid vores adgangskort synligt.
Eksempel 3:
Ønsket adfærd: Vi har fokus på hygiejne.
Her kunne reaktionen være: “Selvfølgelig, det har jeg allerede.”
Et bedre adfærdsmål: Vi spritter hænder af, når vi går ind i et nyt lokale.
Kan du se forskellen?
I alle tre eksempler er den ønskede adfærd så ukonkret beskrevet, at det er umuligt for medarbejderen at udføre den. Men med en mere konkret KBI, som består videotesten, har du et adfærdsmål, som faktisk kan udføres. Og dermed øger du sandsynligheden for, at det også bliver gjort.
KAI - Key Attitude Indicators
KAI’er måler på mindset eller holdninger. Det kan være svært at måle på den slags, men også et effektivt værktøj, hvis vi fx har et behov for et skifte i vores mindset eller kultur i organisationen.
Hos HUMAN UNIVERZ har vi fx hjulpet teams med at ændre mindsettet fra ‘nej, men …’ til ‘ja, og ...’, hvilket har medført en forbedring i samarbejdet og den psykologiske tryghed, når du kan få dine ideer og holdninger frem.
KVI - Key Value Indicators
Under vores holdninger ligger vores værdier. Key Value Indicators handler om at knytte forandringen til organisationens (eller medarbejderens personlige) værdier.
Hvis organisationen fx har ‘innovation’ eller ‘bæredygtighed’ som værdier, hvordan afspejler de værdier sig så i forandringen?
Et eksempel på en KVI, der knytter sig til værdien ‘bæredygtighed’, kunne være at stoppe med at bruge plastikkopper, reducere transporten af varer eller stille elbiler til rådighed for medarbejdere, som de kan bruge, når de skal til møder eller besøge borgere.
Sådan undgår du den mest almindelige ledelsesfejl
Du får lige denne guldklump med i rygsækken:
Hvis du som leder både udstikker, hvor I skal hen, og hvordan I kommer derhen, kan du nemt spænde ben for processen.
Når medarbejderne ikke bliver involverede, risikerer du nemlig at miste dem – for hvem har lyst til, at ledelsen bestemmer det hele?
I stedet skal ledelsen give slip på hvordan I når målet og udelukkende holde fast i hvad målet er.
Inddrag medarbejderne ved at lade dem bryde det endelige mål ned i delmål og indsatser – så er de nemlig mere engagerede og motiverede for sagen. Og så er det jo egentlig underordnet, om det de finder frem til, er KBI’er, KAI’er eller KVI’er.
Brug for hjælp til KxI’er?
Hvis I har brug for rådgivning, sparring eller træning i forbindelse med at måle på jeres indsats og forandringer, så er vi naturligvis klar til at hjælpe.
Ring eller skriv, og lad os få en uforpligtende snak om, hvordan I kommer i mål:
contact@humanuniverz.com
+45 33 93 63 23
Tak, fordi du læste med.